dinsdag 22 januari 2013

Wetenswaardigheden over een ei


Ergens op mijn blog staat een kort artikeltje over ‘het laten schrikken van een ei’. Het verbaast me dat dit kleine berichtje zo vaak gelezen wordt... 

Daarom voor alle bloglezende eierliefhebbers hier nog wat feiten.

Heb je weleens zo’n rood korreltje in je ei gevonden? Dat heeft niets met een bevrucht ei te maken, maar is een bloedvaatje wat gesprongen is op het moment dat de dooier gevormd werd.

De kleur van het ei is afhankelijk van het soort kip. Je raadt het wellicht al... bruine eieren komen veelal van kippen met bruine veren en witte eieren van kippen met witte veren. Bruine eieren zijn meestal groter dan witte eieren en zijn meestal ook iets duurder, omdat bruine kippen ook groter zijn en dus meer eten.

De dooier van een ei zit vol vitamine D. Hoe donkerder de dooier, hoe meer gevarieerd de kip te eten heeft gehad. Een ei met een donkergele dooier bevat meer vitamine A en omega-3 vetten.

Verse eieren hebben troebel eiwit. Hoe helderder het eiwit, hoe minder vers het ei is. Als het eiwit roze is, is het bedorven.

Oude eieren kun je ook herkennen door het feit dat ze drijven. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht er namelijk door de poriën van de schil naar binnen is gekomen.

Als je een ei laat vallen, ruim je het het makkelijkst op als je het eerst besprenkelt met zout. Natuurlijk niet een snufje, maar een hele hoop.

Een kip legt gemiddeld 250 tot 270 eieren per jaar. Een ei wordt door de kip binnen 24 tot 26 uur gevormd, en de grootste kant van het ei komt het eerste naar buiten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het cholesterolniveau van mensen niet significant stijgt als mensen een paar eieren per week eten. De grootste hoeveelheid cholesterol wordt trouwens door ons lichaam zelf gemaakt.

Eieren bevatten choline en lecithine, en dat zijn stoffen die een belangrijke positieve rol spelen in de hersenen. Uit choline wordt de neurotransmitter acetylcholine gevormd, die belangrijk is voor het geheugen en de slaap.

Maar... eet je eitje dan wel met een zachte dooier. Zacht gekookt of als spiegelei... want in een gebakken dooier raakt de cholesterol in het ei geoxideerd en dat is ongezond.

Dat was het dan wel weer even met info over eieren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten